28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27- 29/10 ΚΟΖΑΝΗ – ΠΡΕΣΠΕΣ – ΚΑΣΤΟΡΙΑ – ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ
€140
ανα άτομο
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/10 1η Μετέωρα – Καλαμπάκα – Κοζάνη: Αναχώρηση από Αθήνα για την Τριήμερη εκδρομή στις Πρέσπες. Θα κινηθούμε στον οδικό άξονα Αθήνας – Τρικάλων με προορισμό την Καλαμπάκα με ενδιάμεσες στάσεις. Άφιξη στην Καλαμπάκα όπου θα πάρουμε το μεσημεριανό μας γεύμα.
Επιβίβαση στο πούλμαν, θα κατευθυνθούμε προς την Καλαμπάκα, αυτή την όμορφη πόλη η οποία βρίσκεται στην σκιά των Μετεώρων. Στην Καλαμπάκα θα πάρουμε το μεσημεριανό μας γεύμα. Επόμενη στάση το Ιερό Μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα όπου θα προσκυνήσουμε και θα θαυμάσουμε τη θέα από ψηλά. Στην συνέχεια θα κατευθυνθούμε προς την Εγνατία οδό, περνώντας έξω από τα Γρεβενά θα φτάσουμε στον τελικό μας προορισμό για σήμερα, την πόλη της Κοζάνης.Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Ελεύθερος χρόνος. Διανυκτέρευση.
ΣΑΒΒΑΤΟ 28/10 2η Ημέρα Καστοριά-Μικρή Πρέσπα-Μεγάλη Πρέσπα: Γεμάτοι μπαταρίες και με την καλύτερη διάθεση θα ξεκινήσουμε την εξόρμηση μας με προορισμό την Καστοριά την πόλη των γουναράδων με την πανέμορφη λίμνη να διακοσμεί την πρωτεύουσα του νομού Καστοριάς φτιάχνοντας ένα μαγικό τοπίο βγαλμένο από παραμύθι. Θα ξεκινήσουμε τη γνωριμία μας με την πόλη, από την παλιά συνοικία Ντολτσό. Θεωρείται από τις πιο γραφικές γειτονιές της Καστοριάς, με πολλά αρχοντικά του 17ου και 18ου αιώνα. Τα αρχοντικά μάς θυμίζουν την οικονομική άνθηση της πόλης εξαιτίας του εμπορίου γούνας.
Τα αρχοντικά της Καστοριάς είναι εναρμονισμένα με το περιβάλλον της περιοχής,αποτελώντας δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Τα αρχοντικά είναι βασικά διώροφα. Στο ισόγειο υπάρχουν οι αποθηκευτικοί χώροι, ενώ στην αυλή οι βοηθητικοί. Στο μεσαίο όροφο βρίσκονται τα δωμάτια χειμερινής διαμονής και ένας εσωτερικός ξύλινος εξώστης. Στον επάνω όροφο βρίσκονται οι χώροι υποδοχής. Σήμερα, τα περισσότερα από αυτά τα αρχοντικά έχουν μετατραπεί σε μουσεία. Στην συνέχεια θα έχουμε χρόνο να χαλαρώσουμε και να πιούμε τον καφέ μας.

Άγιος Αχίλλειος Πρέσπες

Μεγάλη Πρέσπα Ψαράδες
Επιβίβαση στο πούλμαν με κατεύθυνση τις μαγικές Πρέσπες. Θα κινηθούμε βόρεια της Καστοριάς με πρώτη στάση το νησάκι του Αγιού Αχιλλείου. Θα περπατήσουμε την πλωτή γέφυρα και θα γευτούμε την καθαρή αύρα της Μικρής Πρέσπας. Έπειτα θα κατευθυνθούμε προς τους Ψαράδες ένα παραλίμνιο γραφικό χωριό της Μεγάλης Πρέσπας όπου και θα πάρουμε το μεσημεριανό μας γεύμα. Αν ο καιρός το επιτρέπει, όσοι επιθυμούν θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν βαρκάδα στη Μεγάλη Πρέσπα. Οι Ψαράδες φημίζονται για την αλιεία τους και την κτηνοτροφία τους (σπάνια ράτσα αγελάδων βραχυκερατικής φυλής).Θα απολαύσουμε το μεσημεριανό μας γεύμα και θα έχουμε χρόνο να περιηγηθούμε στο πανέμορφο χωριό. Στην συνέχεια θα επιστρέψουμε στην Κοζάνη και θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να βολτάρουμε στην πόλη. Διανυκτέρευση.

Παναγία Σουμελά Ημαθίας
ΚΥΡΙΑΚΗ 29/10 3η Ημέρα: Αφού πάρουμε το πρωινό μας, θα ξεκινήσουμε την ημέρα μας με πρώτη στάση για προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά. Η εικόνα της Παναγίας, μετά από ενέργειες του Ελευθέριου Βενιζέλου το 1930, μεταφέρθηκε από τον Πόντο στην Ελλάδα και αρχικά (για 20 χρόνια) φιλοξενήθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας. Επιθυμία των Ποντίων ήταν να βρεθεί κάποιο μέρος βραχώδες και ήσυχο, παρόμοιο με αυτό στον Πόντο, ώστε να χτιστεί η “Νέα” Μονή που θα φιλοξενούσε την εικόνα, κάτι που έγινε τελικά το 1951 στην περιοχή της Καστανιάς στο Βέρμιο, κοντά στην Βέροια Ημαθίας. Κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου, γιορτή της Παναγίας, χιλιάδες επισκέπτες (πόντιοι και μη) από όλη την Ελλάδα, συρρέουν στην Παναγία Σουμελά για να προσκυνήσουν αλλά και να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στον χώρο (π.χ. ποντιακά χορευτικά συγκροτήματα κ.α.).

Βέροια
Επόμενος σταθμός μας η Βέροια όπου θα πιούμε τον καφέ μας και θα περπατήσουμε στην κεντρική πλατεία και θα περάσουμε έξω από το Δημαρχείο της πόλης, Άρχισε να χτίζεταιτο 1906, όταν η πόλη ήταν ακόμη σκλαβωμένη στους Οθωμανούς, από τους Έλληνες Χριστιανούς με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Απόστολο. Τα εγκαίνια του έγιναν το 1908, παρουσία των Τουρκικών αρχών. Στην είσοδο του υπήρχε επιγραφή με χρυσά γράμματα: «Ελληνικό Γυμνάσιο Ελληνικής Κοινότητας Βέροιας». Στους βαλκανικούς πολέμους(1912 – 1913)χρησιμοποιήθηκε σαν στρατιωτικό Νοσοκομείο και στρατώνας Ευζώνων. Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914 – 1918) επιτάχθηκε από τον Γαλλικό στρατό. Λειτουργούσε σαν σχολείο μέχρι πριν από λίγα χρόνια(1996). Πρόσφατα ανακαινίστηκε, εγκαινιάστηκε στις 16 Οκτωβρίου 2001 και λειτουργεί πλέον ως Δημαρχείο. Με την αποκατάσταση του κτιρίου και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου απόκτησε η πόλη ένα σημαντικό χώρο όπου πραγματοποιούνται πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις του Δήμου. Επιστροφή προς Αθήνα με ενδιάμεση στάση για μεσημεριανό γεύμα στο ύψος της Λάρισας.
Περισσότερα για τα μέρη που θα επισκεφτούμε
Καστοριά: Η Καστοριά είναι πόλη της Μακεδονίας, έδρα του δήμου Καστοριάς και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς στην δυτική Μακεδονία. Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται στους 16.909 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.[2] Είναι χτισμένη πάνω σε χερσόνησοτης λίμνης Ορεστιάδας, σε υψόμετρο 703 μ.[1] από την επιφάνεια της θάλασσας, ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο. Περιβάλλεται από τη ομώνυμη λίμνη της και συνδέεται με την ξηρά μέσω μιας ευρύτερης λωρίδας γης από επιχωματώσεις, δίνοντας την εντύπωση νησιού.
Στην μακραίωνη ιστορία της, μιάμιση χιλιετία από κτίσεως της, γνώρισε πολιορκίες και κατακτήσεις από Βουλγάρους, Νορμανδούς και Τούρκους, διατηρώντας όμως μέχρι σήμερα σημαντικό αριθμό βυζαντινών εκκλησιών, κειμηλίων και αρχοντικών ως τεκμήρια της κατά καιρούς ακμής της, λόγω της επιτυχημένης εμπορίας και διακίνησης των γουναρικών σε σημαντικά κέντρα της Ευρώπης.
Πρέσπες: Οι Πρέσπες αποτελούν διάσημη για το φυσικό της κάλλος τριεθνή ορεινή λιμναία περιοχή στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Βρίσκονται σε υψόμετρο 857 μέτρων η Μικρή Πρέσπα και περίπου 852 μέτρα η Μεγάλη, με δεσπόζοντα σημεία τους την ύπαρξη των δύο λιμνών: τη Μεγάλη Πρέσπα που χωρίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και τη Μικρή Πρέσπα η οποία ανήκει κυρίως στην Ελλάδα (τα 43,5 περίπου τ.χλμ.) ενώ το μικρότερο τμήμα της (λιγότερο από 4 τ.χλμ.), προς τα δυτικά, ανήκει στην Αλβανία. Λόγω της καθόδου της στάθμης του νερού στη Μικρή Πρέσπα, το μέρος που ανήκει στην Αλβανία, έχει σχεδόν εξαφανιστεί.
Τις λίμνες περιβάλουν οι ορεινοί όγκοι του Βαρνούντα ανατολικώς και του Τρικλαρίου(Σφήκα) νοτίως, ενώ βορείως ο ορεινός όγκος του Ξεροβουνίου (σλ. Σούβα Γκόρα 1.857 μ.) και της Γκαλιτσίτσας (2.288 μ.), χωρίζει την Αχρίδα από τη Μεγάλη Πρέσπα. Η Μεγάλη Πρέσπα, υπό τον μεγάλο ορεινό όγκο που την περιβάλλει, όπως και όλη η γύρω περιοχή, επικοινωνεί υπόγεια με τη λίμνη της Αχρίδος, και κατά καιρούς τη στάθμη των υδάτων τους μεταβάλλεται.
Η λεκάνη των Πρεσπών σχηματίστηκε από τεκτονικές υφέσεις πιθανότατα κατά τη διάρκεια της Τριτογενούς γεωλογικής εποχής (1-70 εκατομμύρια χρόνια πριν). Αρχικά δημιουργήθηκε μια μόνο λίμνη, η Πρέσπα, στη συνέχεια όμως κατά τις τελευταίες δεκάδες χιλιάδες χρόνια, οι εναποθέσεις του ρύακα που διέρχεται από την Κοιλάδα του Αγίου Γερμανού σε συνδυασμό με τη δράση των νερών της λίμνης, δημιούργησαν σιγά-σιγά μια αμμώδη λωρίδα γης που διαχώρισε ένα ρηχό βραχίονα, δημιουργώντας τη λίμνη Μικρή Πρέσπα. Έτσι, οι δύο λίμνες διαχωρίζονται από μια αβαθή λωρίδα αμμώδους γης, μήκους περίπου 4 χλμ. και πλάτους 200–1000 μ.
Παναγία Σουμελά: Στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της του Ιερού Προσκυνήματος “Ι.Μ. Παναγίας Σουμελά”. Πρόκειται για μια προσπάθεια αναβίωσης της περίφημης ομώνυμης Μονής, τα ερείπια της οποίας σώζονται στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα του Πόντου.
Την πρωτοβουλία αυτή ανέλαβαν οι Πόντιοι, με πρωτεργάτη τον Φίλωνα Κτενίδη, ιδρυτή του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», το 1950 και ήδη στις αρχές του 1951 άρχισε να υλοποιείται. Τον Αύγουστο μάλιστα του ίδιου έτους μεταφέρθηκε η εφέστια εικόνα της Παναγίας που ζωγράφισε ο ίδιος ο Ευαγγελιστής Λουκάς από το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, όπου και φυλάσσονταν.
Το προσκύνημα είναι πανελλήνιας ακτινοβολίας και πλήθη πιστών περνούν για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα, ενώ χιλιάδες χριστιανοί συρρέουν τις ημέρες της πανηγύρεως.
«Δύο λέξεις που θυμίζουν τη ζωή, τα μαρτύρια και τους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού»
Η Εικόνα της Παναγίας κατά την παράδοση είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Αυτός ήταν ο άνθρωπος ο οποίος αποτύπωσε τη μορφή της Παναγίας πάνω σε ξύλο. Η εικόνα της Σουμελά μετά την κοίμηση του Ευαγγελιστού μεταφέρεται από τον μαθητή του Ανανία στην Αθήνα. «Στα τέλη του τετάρτου αιώνα (386 μ.Χ.) πέταξε η «Αθηνιώτισσα» Παναγία για το όρος Μελά του Πόντου». Με εντολή και προτροπή της Παναγίας οι πρώτοι οικίτορες μετά την Παναγία του όρους Μελά του Πόντου είναι οι Βαρνάβας και Σωφρόνιος οι και κτήτορες της Ιεράς Μονής Της. Από το 386 μ.Χ. έως το 1922 μ.Χ. ζει στον ηρωικό και συνάμα μαρτυρικό Πόντο η Παναγία. «Απίστευτα γεγονότα συμπορεύονται με τη ζωή της Σουμελιώτισσας Πίσω από τα γεγονότα αυτά αισθάνεται κανείς την αγωνία και τον αγώνα της Σουμελιώτισσας που πασχίζει πώς να προστατέψει την πίστη και το γένος και να διατηρήσει αναλλοίωτη την Ελληνορθόδοξη ταυτότητά του και άσβεστη την εθνική και ιστορική του μνήμη» «Ήρθαν όμως πιο δύσκολες, πιο τραγικές μέρες με τον ξεριζωμό (1922-1924). Τίποτε δεν μπόρεσε να ματαιώσει τον επάρατο ξεριζωμό Με τον ξεριζωμό, η Σουμελιώτισσα τάφηκε, με κοπετούς και θρήνους, από τους τελευταίους μοναχούς Της, στα αγιασμένα χώματά Της. Δέκα χρόνια θαμμένη Η απεριόριστη αγάπη των ξεριζωμένων και η λαχτάρα τους να ξαναπροσκυνήσουν την εικόνα Της, θέριευε την ελπίδα της απελευθέρωσής Της Η πίστη και η τόλμη έφεραν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα ήρθαν στο φως η Εικόνα, ο πολύτιμος Σταυρός με το Τίμιος Ξύλο και το χειρόγραφο Ευαγγέλιο, που ήταν θαμμένα κοντά στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας» και το 1931 επιστρέφουν στην Ελλάδα στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών. «Είκοσι χρόνια μουσειακό αντικείμενο Η Παναγία και πάλι φώτισε ένα νοσταλγό Και η φαεινή εκείνη ιδέα του Φ. Κτενίδη δεν άργησε να γίνει πραγματικότητα η Εικόνα παραδόθηκε στο Σωματείο «Παναγία Σουμελά» και το 1952 ενθρονίστηκε, με κάθε επισημότητα στην καινούργια Της βίγλα, πάνω στο υψίπεδο του Βερμίου Κανείς δεν ήταν δυνατόν να υποψιαστεί ότι η Παναγία Σουμελά σε λίγα μέσα χρόνια θα γινόταν Πανελλήνιο Προσκύνημα με παγκόσμια φήμη». Η Παναγίας Σουμελά εορτάζει στις 15 Αυγούστου, ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Τιμή: Εarly Booking 140€ μέχρι 29/09 το άτομο σε δίκλινο δωμάτιο
Στη συνέχεια η τιμή διαμορφώνεται 155€ το άτομο σε δίκλινο δωμάτιο
Επιβάρυσνη μονόκλινου 45€
Περιλαμβάνει: Διαμονή, 2 πρωινά, μεταφορά με πολυτελές πούλμαν, Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν και φόρος διαμονής .
-
ΠεριλαμβάνειΔιαμονή σε ΞενοδοχείοΜεταφορά με ΠουλμανΠρωινό
-
Δεν ΠεριλαμβάνειΕισιτήρια πλοίωνΠλήρη διατροφήΗμιδιατροφηΣυμπεριλαμβάνονται ΦόροιΕισιτήρια Εισόδου (Μουσεία, Παραστάσεις, κλπ)Τουριστικός Οδηγός