ΣΑΒΒΑΤΟ 24/6 ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΑΡΑΝΤΗ – ΘΗΒΑ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
€20
ανα άτομοΣΑΒΒΑΤΟ 24/6
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΕΣ ΒΟΥΤΙΕΣ
ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΑΡΑΝΤΗ – ΘΗΒΑ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Αναχώρηση για να την πόλη της Θήβας οπού θα έχουμε χρόνο να απολαύσουμε τον πρωινό μας καφέ και να περιπλανηθούμε στην πόλη. Όσοι επιθυμούν μπορούν να επισκεφτούν το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης που είναι ενα στολίδι για την περιοχή.
Στο βάθος ενός μικρού κόλπου με πεντακάθαρα και καταγάλανα νερά βρίσκεται η παραλία Σαράντη. Είναι ένας γραφικός όρμος, μόλις μία ώρα και δέκα λεπτά από την Αθήνα, απόσταση που καθιστά τη παραλία ιδανικό μέρος για μία ημερήσια εξόρμηση μακριά από τη πόλη. Η ακτή είναι στρωμένη με μικρά βότσαλα και εκτείνεται κατά μήκος όλου του κόλπου ενώ πληθώρα δέντρων προσφέρουν φυσική σκιά στους λουόμενους. Οι πιο τολμηροί μπορούν να ακολουθήσουν ένα μικρό δρομάκι που οδηγεί στα βράχια και να επιδοθούν σε εντυπωσιακές βουτιές. Υπάρχουν τέσσερα τέτοια σημεία με το πιο ψηλό να φτάνει τα 16 μέτρα. Λόγω της μορφολογίας του κόλπου, η παραλία προστατεύεται από τους ανέμους και είναι ιδανική επιλογή για οικογένειες με παιδιά.
Από εκεί συνεχίζουμε για τη παραλία Σαράντη, που βρίσκεται στη Βοιωτία σε μια πανέμορφη περιοχή με πεντακάθαρα νερά αποτελεί ένα στολίδι του Κορινθιακού. Το απόγευμα αναχώρηση για Αθήνα.
Παραλία ή Παραλία Σαράντι είναι χωριό του νομού Βοιωτίας του δήμου Θηβαίων . Η παραλία είναι ξεχωριστή για το ωραίο λευκό βότσαλο που εχει, θα παραμείνουμε για μπάνιο και το μεσημεριανό μας γεύμα στα γραφικά ταβερνάκια. Το απόγευμα αναχώρηση για να πιούμε τον καφέ μας στην πόλη της Θήβας.
Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών διαθέτει εκθεσιακό χώρο εμβαδού 1.000 τ.μ. και στεγάζει πλήθος αντικειμένων, αντιπροσωπευτικών των χιλιετιών της συνεχούς ανθρώπινης δραστηριότητας στη Βοιωτία. Ο εκθεσιακός χώρος αναπτύσσεται σε δυο διαφορετικά επίπεδα, επιλογή που υπαγορεύτηκε από την ανάγκη διατήρησης του φυσικού ανάγλυφου στο δυτικό πρανές του λόφου της Καδμείας.
Η έκθεση διαρθρώνεται σε δεκαοκτώ συνολικά ενότητες, έντεκα από τις οποίες ακολουθούν χρονολογική σειρά από την Παλαιολιθική περίοδο έως και το τέλος της Οθωμανικής κυριαρχίας (αρ. 3 έως 14) και παρουσιάζεται διαχρονικά ο πολιτισμός, η καθημερινή ζωή, η πολιτική και κοινωνική εξέλιξη στη Βοιωτία. Τους πρώτους νεολιθικούς οικιστικούς πυρήνες (αρ. 3) αντικαθιστούν οι τεχνολογικά αναπτυγμένοι οικισμοί της Εποχής του Χαλκού (αρ. 4), στο τέλος της οποίας ακμάζουν τα μυκηναϊκά ανακτορικά κέντρα της Θήβας και του Ορχομενού (αρ. 5).
Έπεται μια περίοδος εσωστρέφειας και μετασχηματισμού (Πρωτογεωμετρικοί και Γεωμετρικοί χρόνοι, αρ. 6), η οποία οδηγεί στην Αρχαϊκή περίοδο και στην ίδρυση της Βοιωτικής Ομοσπονδίας (αρ.7). Οι Κλασικοί χρόνοι σημαδεύονται από τη θηβαϊκή ηγεμονία (αρ. 8), ενώ οι ατέρμονες πολεμικές συγκρούσεις της Ελληνιστικής περιόδου αποδυναμώνουν την περιοχή (αρ. 9) και σταδιακά τη θέτουν στο περιθώριο (Ρωμαϊκή περίοδος, αρ. 10).
Aκολουθεί η ακμή της Βοιωτίας στους Πρωτοβυζαντινούς (αρ. 11) και Βυζαντινούς χρόνους (αρ. 12), όταν η Θήβα ορίζεται πρωτεύουσα του “Θέματος της Ελλάδος
“. Η Ύστερη Βυζαντινή περίοδος βρίσκει την περιοχή υπό την κυριαρχία Δυτικών ηγεμόνων, ως τμήμα του Δουκάτου των Αθηνών με έδρα τη Θήβα (αρ. 13). Το ταξίδι στο παρελθόν ολοκληρώνεται με αναφορά στην περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας στη Βοιωτία και μέχρι την ίδρυση του νέου Ελληνικού κράτους (1830) (αρ. 14).
Σε εξειδικευμένες ενότητες παρουσιάζεται η ιστορία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών και των πρώτων αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή (προθάλαμος-υποδοχή, αρ. 1), οι μύθοι που σχετίζονται με τη Βοιωτία (αρ. 2) και η πνευματική ακτινοβολία της Βοιωτίας από την αρχαιότητα έως και τη σύγχρονη εποχή, με ιδιαίτερη αναφορά στις τραγωδίες του θηβαϊκού μυθολογικού κύκλου (εξώστης, αρ.15).
Ο εξώστης λειτουργεί και ως σύντομη διαδρομή για τον επισκέπτη που διαθέτει περιορισμένο χρόνο, ενώ επιπλέον οδηγεί στον στεγασμένο αρχαιολογικό χώρο στα θεμέλια του μουσείου (αρ. 16). Εκεί διατηρείται τμήμα οικίας της 3ης χιλιετίας, τάφοι του 17ου αι. π.Χ. και η θεμελίωση του μυκηναϊκού τείχους της Καδμείας (13ος αι. π.Χ.).Τμήμα των μνημείων είναι ορατό και από την έκθεση, στην αίθουσα της αρχαϊκής περιόδου (αρ. 7).
Στον εξώστη φιλοξενείται η απτική και εκπαιδευτική συλλογή, με επιλεγμένες αρχαιότητες (αρ. 15). Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες υλοποιούνται στο χώρο εκπαιδευτικών προγραμμάτων (αρ. 16).
Η επίσκεψη συμπληρώνεται με περιήγηση στον αύλειο χώρο όπου εκτίθενται λίθινα μνημεία (αρ. 17) και ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στον μεσαιωνικό πύργο (αρ. 18).
Η έκθεση έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι προσβάσιμη από επισκέπτες με κινητικές δυσκολίες ή προβλήματα όρασης και να καλύπτει τις επιθυμίες ενός πολυδιάστατου κοινού με διαφορετικές απαιτήσεις. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί διαχρονικά στη μακραίωνη ιστορία της Βοιωτίας μέσα από χαρακτηριστικά ευρήματα, ψηφιακές εφαρμογές, εποπτικό υλικό, αναπαραστάσεις αλλά και τα ίδια τα μνημεία, όπως ο πύργος και τα αρχιτεκτονήματα στα θεμέλια του κτιρίου.
Tour Location
-
ΠεριλαμβάνειΜεταφορά με Πουλμαν
-
Δεν ΠεριλαμβάνειΕισιτήρια πλοίωνΠλήρη διατροφήΗμιδιατροφηΣυμπεριλαμβάνονται ΦόροιΕισιτήρια Εισόδου (Μουσεία, Παραστάσεις, κλπ)Διαμονή σε ΞενοδοχείοΤουριστικός ΟδηγόςΠρωινό